domingo, 13 de mayo de 2012

MULTIMÈDIA

Tal i com diu la Viquipèdia el Multimèdia és un sistema que utilitza més d'un mitjà de comunicació al mateix temps en la presentació de la informació, com el text, la imatge, la animació, el vídeo i el so. Aquest concepte és tan antic com la comunicació humana ja que a l'expressar-nos en una xerrada normal parlem (so), escrivim (text), vam observar al nostre interlocutor (vídeo) i vam accionar amb gestos i moviments de les mans (animació).


Amb l'auge de les aplicacions multimèdia per a computador aquest vocable va entrar a formar part del llenguatge habitual Quan un programa de computador, un document o una presentació combina adequadament els mitjans, es millora notablement l'atenció, la compressió i l'aprenentatge, ja que s'acostarà una mica més a la manera habitual en què els éssers humans ens comuniquem, quan emprem diversos sentits per a comprendre un mateix objecte o concepte.

Per ensenyar-vos com funciona un Multimèdia educatiu un explicaré el funcionament d’un joc de matemàtiques que trobem a l’EDU 356 a la secció de primària i matemàtiques. Quan cliques aquest joc el primer que et surt són 4 símbols els de suma, resta, multiplicació i divisió, per fer-ho més senzill farem veure que cliquem al de suma.



Un cop has clicat a suma t’apareix una pantalla que et situa. Et diu que el joc consisteix en que un nen t’ha convidat a la granja dels seus tiets, però que hi ha feina a fer. A baix apareixen els 6 jocs de matemàtiques sobre sumes que s’han de realitzar. Començarem pel primer.


El primer joc et diu que el veí s’ha jubilat i que els ha deixat els animals, i volen sumar-los per saber quants n’hi ha i et demanen ajuda. A baix ens apareix una pregunta i dos botons: Què vols fer? Practicar  Realitzar tasca. Si cliquem realitzar la tasca anem a parar a una pàgina plena d’exercicis sobre sumes, però per no complicar i allargar més l’explicació clicarem directament a Realitzar tasca.
Un cop hem clicat Realitzar tasca ens apareix una pantalla on has de tornar a clicar Realitzar tasca, que té com a única opció avisar-te de que a la pàgina anterior havies marcat Realitzar tasca.

Després de clicar Realitzar tasca ens trobem directament amb l’interior d’un galliner amb gallines, galls i paons; i ens demana que comptem quants n’hi ha de cada. 


Al clicar en el quadrat on hem de col·locar el nombre se’ns marquen amb un color els animals. Per exemple al clicar al forat de les gallines es marquen totes, fent més fàcil comptar-les.

Si ens equivoquem ens surt una pantalla més petita a sobre en taronja amb la cara d’una noia amb ulleres que ens avisa de que ens hem equivocat i ens diu que ho tornem a intentar. Un cop tanquem la pantalleta veiem que hi ha una creu al costat de la casella on ens hem equivocat.


Si ho canviem i ho posem bé ens torna a sortir la mateixa finestreta que abans però de color verd i ens diu que ho hem fet molt bé i que continuem amb l’exercici següent.

I continuem així amb algunes pantalles més on surten diferent animals i els hem d’anar comptant.

Un cop hem comptat tots els animals que ens han sortit ens apareix a la pantalla el nostre amic que ens diu que ho has fet molt bé, que has comptat tots els animals que et demanava el tiet i que ara ja podem jugar amb el tractor. A baix ens surt: Tasca següent.

La tasca següent és de sumar els animals del veí jubilat amb les del tiet del nostre amic.

A continuació ens surten exemples de les sumes que haurem de realitzar a continuació. 
  
Seguidament apareixen dues sumes que hem de realitzar. Sumant, per exemple, els porcs del veí amb els del tiet del nostre amic. Un cop hem acabat amb les dues sumes continuem amb les altres que surten a continuació i així fins que acabem totes les sumes que ens demanaven.

Un cop hem acabat les sumes, ens surt una pantalla on surten totes les sumes que acabem de fer resoltes.


I altre cop ens tornen a felicitar per la feina feta i ens donen un premi, aquest cop fer una cursa fins l’estany. 


 I així continua amb les 6 tasques que ens apareixien a la segona pantalla.

Amb aquesta activitat podem veure que les Multimèdia tenen coses bones però també coses dolentes.

ELS ASPECTES NEGATIUS SÓN:
Que el nen està sol davant l’ordinador, ja que no és una activitat que potenciï la col·laboració entre l’alumnat, podríem dir que no facilita la interacció entre l’alumnat. 
El programa tampoc pot respondre els dubtes del nen, i si no li queda clara una cosa aquesta pregunta es queda sense resposta, per tant, no hi ha una interacció personalitzada. 
L’alumnat no pot ni participar ni intervenir, per tant, és col·locat en un lloc passiu. 

 ELS ASPECTES POSITIUS SÓN:
Que el nen gaudeix mentre aprèn, per tant diríem que és un aprenentatge amb diversió.
Als Multimèdia es pot accedir amb facilitat i des de qualsevol lloc on hi hagi internet, també es repeteixen les instruccions i a més estan escrites a la pantalla, et marca quan ho has fet bé i quan està malament, en la majoria al principi et posa exemples de com seran els exercicis i al final et posa les solucions de tot. Per tant diria que és senzill ulititzar-lo.
També s’adapta a cada nen, ja que si el nen necessita tornar-ho a repetir o tornar a escoltar l’enunciat pot. A més la resposta és immediata per tant si s’equivoca ho sap al moment i pot rectificar.

Finalment puc afirmar que, segons la meva opinió, algunes activitats Multimèdia són un bon element que es pot utilitzar a les aules, però això sí, s’ha de fer amb un mestre a prop que pugui anar explicant els procediments perquè quedin entesos i contestar les preguntes que tinguin els infants. També opino que no se n’ha de fer un abús perquè, com ja he dit, té defectes i és millor tenir un mestre i interactuar amb els companys en la majoria de casos.

Espero que us sigui útil.

No hay comentarios:

Publicar un comentario